Bingons historia i Näsviken

Rubriken låter pretentiös minst sagt men så är det också första gången vi presenterar oss med hjälp av detta kommunikationsmedel. Det är inte en dag för tidigt.

Allt sedan 1963 har bingon varit en ständigt återkommande tilldragelse inom klubben. En legendar bland NIK:s ledare, Ivar Rådström ( 50-60-talet) sa vid bingostarten, jag hörde det själv, ”max 3 mån sedan är det här över”.

Historien kan skrivas hur lång som helst men nutidens läsare är otåliga och vill ha korta redogörelser och hur sammanfattar man 46 år ?

Bingon har nästan alltid hört hemma på folkan i Näsviken, detta frånsett några somrar på Rahms loge, där bord och stolar fraktades fram och tillbaka mellan folkan och logen i Medvik. De som var med minns.

I början var kontanter förbjudna som vinster, då var det ljusstakar, halva grisar, korvringar ja precis allt utom kontanter. Varje vecka skulle detta inköpas, kan ni ana tidsåtgången ?

Efterhand blev presentkort tillåtna och nu är det bara kontantvinster rätt ner i fickan som gäller. Sedan åtskilliga år tillbaka är det torsdagskvällar som gäller för oss med start kl 19.00.

En bingokväll kräver sin personal, försäljningspersonal av bingobrickor o lotter, bingoutropare, kontrollanter samt folk i serveringen, tillsammans ca 12 personer. Klubbens övriga sektioner, fotboll, skidor på såväl senior- som ungdomssida alternerar som kontrollanter och i serveringen. Det finns en styrka med ”fast anställning” 8 personer som tjänstgör varje gång, hur mycket nytta gör dom för klubben ? En person har varit med hela vägen från 1963 och fortfarande.

Bingon är f.n. mycket konkurrensutsatt, det spelas bingo i varje buske snart och vinsten för oss som arrangör går stadigt nedåt. Inkomsten för klubben är dock fortfarande anständig därför håller vi på, men hur länge till ?

En spontan önskan från oss i bingoverksamheten är att fler Näsvikenbor skulle anslå några torsdagskvällar per år med bingospel på folkan. Det är faktiskt försvinnande lite ortsbor, handens fingrar räcker, som besöker oss. Utan överdrift kan fastslås att vinstchansen på bingo i nuvarande form hos oss är överlägsen andra spel. Detta baserat på insats, antal spelare och garanterade vinster.

Vi skall efterhand illustrera denna text med ett bildkollage från en bingokväll.

För bingosektionen inom NIK

Åke Nilsson.